Aşırı Övgüye Dikkat

Zekanın ve yeteneklerin sonu vardır ama gayretin yoktur.

3 Ağustos 2015 Pazartesi, 11:53 , Güncelleme: 3 Ağustos 2015 Pazartesi, 11:53
'Yapabilirsin, başarabilirsin' gibi sürekli yapılan kodlamalar, çocuğunuzun kendine fazla güven duymasına neden olabilir. Psikiyatrist Dr. R.Sabri Yurdakul, anne babaların aşırı övücü davranışlarını değerlendirdi. Dr. Yurdakul, 'zekanın ve yeteneklerin sonu vardır ama gayretin yoktur' dedi.

Övgü konusunda aşırıya kaçmayın
Çocukları takdir etmek ve onların olumlu yönlerini ortaya çıkarmak özgüveni arttırır. Çünkü anne-babaları tarafından sevilen ve takdir edilen çocuklar kendilerini daha iyi hissederler. Farklı konularda da geri çekilmezler. Ancak her işte olduğu gibi özgünün de aşırısı zararlıdır. Aşırı övgü boş bir özgüvene de neden olarak kendi değerini abartıp diğerlerini küçük görmeye neden olabilir. Ders çalışmama, arkadaş edinememe gibi sorunlara neden olabilir.


Davranışını takdir edin
Hollanda Amsterdam Üniversitesi araştırmacıları 7-11 yaş arası çocuklara yönelik yaptıkları araştırmaya görew, anne-babası tarafından sürekli olarak övülmenin çocuklarda, narsist olma riskini arttırdığını ortaya koydu. Yapılan diğer bir araştırmada ise zekası övülen çocuklarla, çalışma gayreti övülen çocuklar karşılaştırıldı. Çalışma gayreti övülen çocukların daha başarılı olduğu, zekası övülen çocukların ise başarısının daha geride kaldığı görüldü.


Yeteneğini destekleyin
Özgü; zeka, güzellik ve yetenek konusunda olabilir ve özgüven arttırıcı özelliktedir. Ancak bir yere kadar olumlu tesir eder ancak fazlalaştığı noktada çocukta kaygıya neden olur. Örneğin anne-baba müziğe yeteneği olduğunu düşündüğü çocuğunu bu yeteneğini destekledikten sonra, çocuk bir süre başarılı olur. Sonra "ya başarısız olursam, kimse beğenmezse" gibi kaygılar yaşamaya başlar, müzikle ilgilenmek istemez. Bu durum yenetekli olduğu konudan uzaklaşmasına neden olur.