Ergen Babası Nasıl Olur?

Ergenlik döneminde çocuklar, babalarının olumsuz ruhsal özelliklerini yansıtı

17 Nisan 2015 Cuma, 13:59 , Güncelleme: 28 Nisan 2015 Salı, 15:18
Çocukluk döneminden itibaren babanın çocuğunun yanında olması ve olumlu ilişkiler kurması, ergenlik döneminde gençlerin sosyal, entellektüel gelişimlerinin ve kendilerini kontrol etme becerilerinin sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Ergenlik döneminde çocukların, babalarının olumsuz ruhsal özelliklerini yansıttıkları da bilinen bir gerçektir. Sinirli, duygularını kontrol edemeyen babalar ergenlik döneminde kendilerine benzer gençlerle karşılaşmaktan hoşlanmazlar.
Ergenlik dönemi, babaya arkadaş ve otorite olarak en çok gereksinim duyulan dönemdir. Bunu sağlayabilen babalar için de babalığın, en zevkli yaşandığı dönem haline gelir. Sağlanamadığında çatışmaların arttığı bir süreç oluşur. Gençlerin babaları ile kurduğu ilişki onların meslek ve eş seçimlerini, bu seçimlerde kurdukları ilişkileri etkiler.
Çocuğunuz hata yapabilir. Tıpkı sizin de hata yapabileceğiniz gibi. Hata yaptığında paylaşacağı ve destek göreceği kişinin siz olduğuna onu inandırmalısınız. Çünkü sizinle paylaşamadığında, daha çok hata yapacaktır ve sizin boşluğunuzu dolduranlar genellikle "iyi" olmayacaktır. Hele bir de onlar için anlamlı olan bazı günleri birlikte yaşamak, çocukların babalarıyla olumlu bir bağ kurabilmesini sağlayacak. Böylece onları, uyuşturucu, alkol, çete, tarikat gibi zarar verecek durumlardan ve babalarının yerini doldurmaya çalışan sahte babalardan koruyacaktır. Bunları bilmek gerek, çünkü babalık gurur verici olduğu kadar, kaçırılmaması gereken bir zevktir. Ayrıca unutmayın, çocuğunuza verecekleriniz size geri dönecektir. Anne baba olmak emek ister. Bu emeğin ödülü, verdiklerinizle yoğrulmuş olarak, sadece size değil yaşama kattıkları ile gurur duyabileceğiniz, yanınızda olmasa bile gerçek bir baba olma şerefini size sunacak çocukları yaratmanın mutluluğu olacaktır.
1- Çocuğunuzun gelişiminde baba figürü önemlidir.
2- Baba sadece maddi bakım için değil, ruhsal gelişim için de gereklidir.
3- Dinleyen ve anlamaya çalışan baba, kızan ve uzak duran babadan daha etkilidir.
4- Yakın ve paylaşan bir babayla sağlıklı özdeşim yapılabilir.
5- Çocuğunuzla geçireceğiniz her an, birlikte yapacağınızın her aktivite onun gelişimi için çok önemlidir.
6- Ona ayırmadığınız zamanlar çocuğunuzun gelişimi için kayıptır. Ama sizin içinde bir daha asla yakalayamayacağınız bir yaşam parçasıdır.
7- Çocuğunuz hata yapabilir. Tıpkı sizin de hata yapabileceğiniz gibi. Hata yaptığında paylaşacağı ve destek göreceği kişinin siz olduğuna onu inandırmalısınız.
8- Sizinle paylaşamadığında, daha çok hata yapacaktır ve sizin boşluğunuzu dolduranlar genellikle "iyi" olmayacaktır.
9- Unutmayın, çocuğunuza verecekleriniz size geri dönecektir.