Aşırı Yemek Bebeklikte Öğreniliyor!

Obezitenin erken yaşlarda kazanılan hatalı beslenme alışkanlıkları ile yakından ilişkili olduğu ortaya koyan veriler bulunmaktadır.

30 Aralık 2015 Çarşamba, 09:15 , Güncelleme: 30 Aralık 2015 Çarşamba, 09:15

Obezite, günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biri olarak kabul edilmektedir. Çocukluk çağı obezitesi de önlenemez bir şekilde artış göstermekte ve çocuklarımızın sağlığını bozmaktadır. Ülkeler bununla mücadele için yöntemler geliştirirken, obezitenin nedenleri konusundaki çalışmalar da hızla devam etmektedir.

Bebeğinizi neyle, nasıl beslediğiniz önemli...

Bebeğinizi biberondaki içeceğini bitirmesi için sürekli teşvik ediyorsanız büyük olasılıkla ona yarardan çok zarar veriyorsunuz demektir. Bebeğiniz, biberonu bitirmesi durumunda fazladan alacağı kaloriyi kısa zamanda yaksa da bu durum onun sağlığı açısından kötü bir alışkanlığa dönüşebilir. Çünkü Brigham Young Üniversitesi araştırmacıları yürüttükleri çalışma sonucunda, 24 aylık bebeklerde görülen obezite üzerinde erken bebeklikte öğrenilen bu alışkanlığın etkisi olduğunu belirlediler. 8000 aile üzerinde yürütülen araştırmada genellikle hazır mamalarla beslenen bebeklerin, ilk 6 ayda sadece anne sütüyle beslenenlere kıyasla obezite açısından 2.5 kat fazla risk taşıdıkları belirlendi.

Çalışmaya göre bebeği biberonla birlikte yatağa koymak obezite riskini %36 artırırken, katı gıdalara erken başla ( 4 aylık veya daha erken ) obezite riskini %40 arttırmaktadır.

Araştırmacılar hazır mamalarla beslenen bebeklerin de kendi beslenme alışkanlığını geliştirebileceğini, bebekleri bunu öğrenebilmesi için bebekleri doyduğunda ve mamayı reddettiğinde annelerin durmalarını ve mamayı bitirmeleri için ısrarcı olmamalarını önermektedir.

Ayşegül Bahar - Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen