Diş Dostu 4 Besin

Dişleri fırçalamak kadar dişlerin dostu olan besinleri yemek de son derece önemlidir.

30 Aralık 2015 Çarşamba, 10:29 , Güncelleme: 30 Aralık 2015 Çarşamba, 10:29

Kalsiyum deposu dişler için: Süt ve süt ürünleri

Diş çürüklerinin oluşumunu engelleyen yiyecekler dendiğinde akla ilk gelen madde, kalsiyum. Dişlerde çürümeye neden olan aşınma sürecinin engellenmesine büyük katkı sağlayan kalsiyum, bebeğin daha güçlü dişlere sahip olabilmesi için çok büyük önem taşımaktadır. Yoğurdu ve sütü bal, şeker gibi dişlere yapışabilecek ve çürük oluşumuna sebep olabilecek besinlerle birlikte aldıktana hemen sonra bebeğin dişlerinin fırçalanması gerekmektedir.

Asitlerin düşmanı: Peynir

Çürük yapıcı özellikteki besinlerin tüketiminin hemen ardından ağız içerisine ufak bir parça peynir alınması dişlerin sağlığı açısından önem taşımakta ve çürüğe neden olan asidik ortamı dengeleyerek çürük oluşumunu önlemektedir.

Tükürük artırıcılar: Sert Meyveler

Elma, armut, havuç, salatalık gibi sert yapıdaki çiğ meyve ve sebzeler yüksek oranda su içermekte ve içerdikleri su tükürük bezlerini uyararak daha fazla tükürük salınımı sağlamaktadır. Tükürük akışının artmasıyla ağız içerisinde biriken yiyecek artıklarının uzaklaşması kolaylaşmaktadır. Kivi ise, diş eti sağlığının korunmasında önem taşımaktadır.

Fosfor kaynağı: Balık

Balığın içindeki fosfor, diş ve kemik dokusunun en önemli yapılarından olmakta ve diş sağlığının korunmasında önem taşımaktadır. Ancak yaşından önce midye, karides, ıstakoz gibi kabuklu besinler alerjik reaksiyonlara sebebiyet verdiğinden hekim onayı olmadan bu besinleri yedirmeyin. Küçük ve taze balıklara yönelmek en iyisi olacaktır.