Kitap Okumayı Sevdirme

Çocuğunuz kitap okuma sevgisini nasıl kazanır?

5 Mayıs 2015 Salı, 10:47 , Güncelleme: 5 Mayıs 2015 Salı, 10:47
Kitap okuma alışkanlığı çok erken yaşlarda edinilen bir alışkanlıktır. Çocukların bebeklik döneminden itibaren kitaplarla tanıştırılmaları, kitapların eğlendirici ve eğitici yönlerini keşfetmeleri gerekir. 2 yaşından itibaren de kitaplar çocukların en önemli oyun araçlarından biri haline gelir. Bu dönemde anne-babaların oyuncak kadar kitap almaya da özen göstermeleri, kitaplardaki resimleri ve resimlerin hikayelerini çocuklarına anlatıp göstermeleri, onların dikkatlerini kitaplara yöneltmeye çalışmaları önemlidir. Bu yaşlarda kitaplarla bu şekilde tanışan ve başucunda sürekli kitap bulunan çocuklar, ilkokul yaşlarında da kitaplara bağlı olurlar.
Birlikte kitap alın

Anne-babaların oyuncak alışverişi yaparken gösterdikleri özeni kitap alışverişi için de göstermeleri gerekir. Kitapçıların gezilmesi, yeni çıkan kitapların incelenmesi, evdeki kitapların kitaplıkta düzgün bir şekilde korunup özen gösterilmesi çocuğun da bu özeni göstermesine neden olacaktır. Ayrıca, çocuğu kitap okumaya teşvik eden en önemli faktör, anne-babayı kitap okurken görmesidir. Anne-babanın da kitap almaya özen göstermesi, evde bir kütüphanenin olması, kitapların nasıl korunduğu ve özen gösterildiği çocuklar için son derece önemlidir.

Kütüphanelere gidin

İlkokul çağındaki çocukların okumaya özendirilmelerinin bir yolu da büyük kütüphanelerin gezilmesidir. Belli aralıklarla kütüphaneye gitmek, orada bir kitap seçip birlikte okumak çocuk için keyifli olacaktır. Bu şekilde okuduğu ve sevdiği bir kitap satın alınıp evdeki kitaplığa konulabilir. Tüm bu yaklaşımlar öncelikle ailenin kitaba ve okumaya nasıl değer verdiğini çocuğa fark ettirecektir. Bunun dışında evde hep birlikte okuma saatleri yapılabilir; kısa ve kolay okunabilir kitaplardan başlanarak okuması ödüllendirilebilir. Ayrıca, kitap satın alırken çocuğunuza yardımcı olmanız da önemlidir. Birçok çocuk okuma hevesiyle bir kitap alır; ancak o kitabın kendi yaşına ve ilgi alanına uygun olmadığını fark edip bitiremeden bırakır. Bu da çocuğun başka bir kitap alma ve okuma motivasyonunu olumsuz etkileyebilir. Eğer mümkünse çocuğunuza önerdiğiniz kitabı siz önceden okuyabilirsiniz. Böylece ona ne kadar uygun, ilgi çekici ya da yararlı olduğunu önceden saptayıp, ona göre motive edip çocukta merak uyandırabilirsiniz. Bu yaştaki çocuklar genellikle okudukları 2-3 kitaptan keyif aldıklarında sonrasında da kitap okumaya daha hevesli olurlar.