Çocuğunuzu Üzen Şeyler

4-6 yaş arasındaki çocuğunuz en çok nelere üzülür merak ediyor musunuz?

26 Haziran 2015 Cuma, 10:15 , Güncelleme: 26 Haziran 2015 Cuma, 10:15
Çocuklar arasında yaşanan olumsuz ve kırıcı davranışlar 4-6 yaş grubu çocuklarını oldukça etkiler. Küçük yaşta kreş veya ana okuluna giden çocuklar arasında istenmeyen itişme, vurmalar, kötü söz söyleme gibi olumsuz davranışlar gözlenebilir. Bu gibi durumlar yaşayabilen çocuklar huzursuz davranışlar gösterebilir. Çoğu çocuk için okul veya kreş ilk sosyalleşme yeridir. Öğretmen herkesin 'onun arkadaşı' olduğunu söylerken, çocuk bunun doğru olmadığını düşünür. Bazı çocuklar okulda gördüğü olumsuz davranışları anlatarak tolere edebilir ancak bazıları anlatmaz ve aynı davranışları tekrar ederek yaşadığı sorunu anlatmaya çalışır.
Ebeveyn olarak okul/kreş öğretmenleriyle çocuğunuzun durumunu ve nedenlerini paylaşın. Çocuğunuza bu tür durumların evin dışında diğer çocuklarla ilişkilerde görülebildiğini, çocuğunuzun bunun üstesinden gelebileceğini anlatın. Olumsuz davranışlarla karşılaştığında 'Bana böyle davranmamalısın', 'Benden uzak durmanı istiyorum' gibi duygularını ifade edebilmesini sağlayan cümleleri pratik yaptırarak çocuğunuza öğretin.
Düşündükğünü ve duygularını, hoşlanmadığı davranışı sergileyen arkadaşlarına anlatırsa kendini daha mutlu ve huzurlu hissedecektir. Çocuklar arası olumsuz davranışlar, arkadaşlarıyla vakit geçiren, okuldan sonra aktivitelere katılan çocuklarda daha az görülür. Eğer bir çocuk, sosyal hayata başarıyla dahil olabilirse, isteklerini daha iyi ifade edebilir.
Aile içi iletişim sorunu
Çoğu aile çocuğunun duygu ve düşüncelerini önemser. Ancak bazı aileler de çocuğu dinlemez ve sürekli komut verir. Bu tür 'yapma' tarzı sözlü uyarıların devamlı hale gelmesi çocuğu mutsuz eder. Çocuğu dikkate almayan davranışlardan kaçınmalı, kurallarınızı açık ve net anlatmalısınız.
Boşanma
Çocukları kuşkusuz çok üzen şey anne-babanın ayrılmasıdır. Böyle bir karar, çocuğunuzu ne yaparsanız yapın üzecektir. Bu süreci aile yapınıza göre sizi yönlendirecek uzman desteğiyle, anlaşarak aşmanız doru olacaktır.
Doğa Olayları
Deprem, yangın, fırtına gibi olağanüstü doğa olayları 4-6 yaş grubu çocukları huzursuz eder, kormasına sebep olur. Çocuğunuzu bu tür doğa olayları konusunda bilgilendirin. Kendilerini güvende hissetmelerini sağlayın. "Hayatta böyle olumsuz doğa olayları yaşayabiliriz. Ancak bunlar sık sık yaşanmaz" diyerek kısa ve anlayacağı şekilde, korkutmadan durumu anlatmaya çalışın.