Baba - Çocuk İlişkisi

Baba-Çocuk ilişkisinde eksiklik varsa veya sorunlar yaşanıyorsa…

3 Temmuz 2018 Salı, 14:27 , Güncelleme: 3 Temmuz 2018 Salı, 14:27

Babanın aktif varlığını hissetmeyen çocuklar diğerlerine göre daha çekingen ya da saldırgan davranışlar gösterebilirler. Çekingen bir çocuk ise sosyal açıdan gelişemez ve kendini toplumdan izole eder. Sosyal yönden gelişemediği için ilişkilerinde korkak ve mesafeli durur çünkü çoğu zaman korkuları ve güven eksikliği vardır.

Sevgili Babalar, çocuklarınızla iyi iletişim kurup, sağlıklı gelişim dönemleri yaşatmak için yapılabileceklerinizi, bugüne kadar yaptığınız veya eksik yaptığınızı düşünebileceğiniz şeyleri , gelin beraber sıralayalım;

🔹İletişim kurun ve dinleyin! Eminim büyük çoğunluğumuzun her gün çocuğuna ayıracak 20 dakikası var. Bu sürede çocuğunuzu saygıyla dinleyin ve onu anlamaya çalışın.

🔹Baba- Çocuk gününüz olsun! Çocuğunuza en az haftanın bir gününü ayırıp onunla baş başa vakit geçirmeye çalışın. (birlikte yapılabilecek spor faaliyetleri, sinema, oyun parkları, öğretici müzeler, hayvanat bahçeleri vb.)

🔹Başarmasına izin verip, takdir edin! Çocuklarınıza yapabileceği sorumluluklar verip, sonrasında takdir edin. Önemli bir model olan babası tarafından takdir edilen çocuklar daha yüksek özgüvene sahip, kendine ve başaracağına inancı yüksek çocuklar olacaktır.

🔹Çocuğun çabalarını destekleyin! Zorlandığı bir anda babanın desteğini hissetmek her çocuk gereklidir. Başarısızlıklarında ise sabredip sakin ve yapıcı olmak gerekir.

Sonuç olarak çocuğunuza baba olarak hayatınızdaki önemini hissettirin ve gösterin.

Psk. Merve Nur GÜLEÇ