Çocuklarla Yaz Tatili

Çocuklarla Yaz Tatilini Nasıl Değerlendirelim?

16 Temmuz 2018 Pazartesi, 09:59 , Güncelleme: 19 Temmuz 2018 Perşembe, 15:26

Günümüzde iş hayatının ve eğitim hayatının yorucu temposu, hem yetişkinlerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirememesine hem de çocukların fiziksel aktivitelerinde düşüşe sebep olmaktadır. Çocukların fiziksel aktivite ihtiyacının yanı sıra yetişkinler kadar zihinsel dinlenmeye de ihtiyaçları vardır. Bir yetişkin yıllar içinde iş hayatının yorucu temposuna kısmen ayak uydurabilirken, okul hayatı yeni başlayan bir çocuk yorucu tempoya yetişkin kadar çabuk alışamayabilir, alışkanlık ise uzun süreçte yerini okula karşı isteksizlik ve mutsuzluğa bırakabilir. Dolayısıyla çocuğun tatilde dinlenme ve fiziksel aktivite ihtiyacına doğru cevaplar vermek, ebeveyn çocuk ilişkisini desteklemek, çocuğun gelişimine katkıda bulunmak ve gelecek okul dönemine daha motive başlamasını sağlamak adına faydalı olacaktır.

Yetişkinler ve çocukların birlikte dinlenme ve eğlenme fırsatı bulduğu yaz dönemini verimli geçirmek adına yapılabilecek aktivitelerden bazılarını gelin birlikte sıralayalım:

*Çocukları suyla buluşturun! Özellikle yaz aylarında açık havada yüzme fırsatı bulan çocuklar güneşle D vitamini ihtiyacını karşılayarak, tüm beden kaslarını senkronize çalıştırıp, eğlenerek gelişimini tamamlıyor.

*Kültürel geziler düzenleyin! Evde birlikte rotanızı belirleyerek, küçük turistinize tur rehberliği yapabilirsiniz. Böylece hem çocuğunuzun merak ve öğrenme arzusunu canlı tutup hem de birlikte etrafı yeniden keşfedebilirsiniz.

*Ailecek piknik yapın! Kültürümüzde olan, ailenin birlikte eğlendiği, tüm hazırlıkların yardımlaşarak yapıldığı bu aktivite aynı zamanda çocuğunuza ve size doğayla buluşma fırsatı verecektir.

*Şehir parklarını keşfedin! Özellikle şehir dışı tatiline vakit ayıramayan ailelerin her gün çocuğuyla çocuk parklarında vakit geçirmesi çocuğun fiziksel aktivite ihtiyacını karşılaması ve sosyalleşmesi adına önemlidir.

*Dış mekan oyunlarını tercih edin! Saklambaç, yakar top, körebe, seksek gibi oyunlarla çocuk, kas gelişiminin yanı sıra toplulukta davranma, iş birliği yapma, paylaşma, rekabet etme ve sosyalleşerek kendini ifade etmeyi tecrübe eder.

*Bir sosyal sorumluluk projesinde birlikte yer alın! Özellikle yardım kuruluşlarında çocuklar için yapılan organizasyonlara dahil olmanız, çocuğunuzun bu çocuklarla özdeşim kurması ve ileride duyarlı, topluma faydalı bireyler yetiştirmek adına faydalı olacaktır.

Unutmayın koşup oynayan, aktif olan çocuk mutlu çocuktur! Aktiviteleri birlikte yapabilmek ise, sevdirmek ve çocuğumuzla iyi bir ilişki kurabilmek adına güzel bir fırsat olacaktır.

Psk. Merve Nur GÜLEÇ