Tatil Bitti, Öğrenciler İçin Okul Zili Çalıyor

17 Eylül 2018 Pazartesi, 12:06 , Güncelleme: 28 Eylül 2018 Cuma, 10:04

Tatile alışan öğrencilerin tekrar okula adapte olmasında yaşanabilecek problemler gibi okula yeni başlayacak öğrenciler ve ailelerinde de bazı kaygılar görülebilir. Her iki durumda da bizlere büyük görev düşmektedir. Bilindiği gibi tatil sürecinde sadece çocuklarda değil, biz yetişkinlerde de rutin olarak devam eden düzen bozulabilmektedir. Uyku, yemek yeme, evi/odayı toplama, sosyal aktiviteler gibi ihtiyaçlarda düzensizlikler oluşabilir. Bizler düzen bozukluğuna rağmen iş veya okul hayatına daha hızlı adapte olabilirken, bu süre çocuklarda uzayabilir.

Adaptasyondaki zorlukla birlikte okulun ilk günlerinde çocuklar okula gitmek istemeyebilirler, erken uyumak ve erken uyanmakta zorluk çıkarabilirler. Ailelerin karşılaşabileceği zorlukları göz önünde bulundurarak, okul düzenine uyumu en az bir hafta önceden oturtmaya çalışmaları en doğru çözüm olacaktır. Erken önlem alamayanların ise çocukla senkronize bir şekilde uyuma-uyanma ve yemek alışkanlıklarını devam ettirmesi çocuğun da yeni düzeni benimsemesini kolaylaştırıcı bir yol olabilir.

Okul hayatına yeni başlayan çocuklarda ise okula gitme konusunda istek olsa bile, yeni bir ortam, yeni bir çevre ve kimi çocuklar için evden ilk kez ayrılmaya karşı kaygı yüksek olacağı için okula gitmek konusunda çekinceleri olabilir. Bu tür kaygılar yaşayan çocukları okula gitmeleri için tehdit etmemeli (öğretmene söylerim), korkutmamalı (gitmezsen öğretmen kızar) ve kendisi gibi arkadaşlarının da benzer duyguları taşıdığını ve bunun çok normal olduğu onlara anlatılmalıdır.

Ayrıca okullarda uygulanan oryantasyon haftasının kural ve saatlerine tamamen sadık kalacak şekilde programımızı oluşturmalı,oryantasyonun çocuğun devam eden günlerde okula adaptasyonunu yüksek oranda etkilediğini unutmamalıyız. Tekrar tatil yapabilmek de okula devam için önemli bir motivasyondur. Okuldan arta kalan zamanda çocuğun ödevlere boğulması yerine en önemli ihtiyaçlarından biri olan oyun ve dinlenme sürelerinin doğru ayarlanması da çocuğun okula gitme isteği ve okul sürecini benimsemesi açısından doğru olacaktır.

Eğer alınan önlemler ve çözüm önerilerini uygulamanıza rağmen yaşanan sorunlar çözüme kavuşmamış ve alışma süreci gereğinden fazla sürmüş ise öncelikle okulların bünyelerinde mevcut olan rehberlik servisine başvurulması, sonrasında ise bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

Psk. Merve Nur GÜLEÇ