Anneler ve Babalar Ne Yapmalı?

4 Temmuz 2018 Çarşamba, 13:24 , Güncelleme: 5 Temmuz 2018 Perşembe, 09:43

Ülkemizde özellikle çocuğa yönelik istismar olayları son yıllarda ne yazık ki ciddi bir artış gösterdi. Bu durumda ön büyük görevde ailelere düşüyor. Çocuklarımızı koruyabilmek ve önlem alabilmek adına hem bizlerin hem de çocuklarımızın bilmesi gerekenleri birlikte sıralayalım:

Ebeveynler olarak;

🔹Çocuğumuzun bedenine saygı göstermeyi öğrenelim. Dokunurken, öperken ebeveynlerin bile izin istiyor oluşu çocuğun bedeni üzerinde kontrolü olduğu hissini temelden oluşturur.

🔹Küçük yaşlardan itibaren bir yabancıyla iletişiminin ne seviyede olabileceğinin eğitimini onlara verelim. Biz ne kadar yakın olursak olalım çocuklarımız bizlerin tanıdıklarına aynı yakınlığı göstermek istemeyebilir.

🔹Bırakalım çocuklarımız tuvalet eğitiminden itibaren temizliklerini kendileri yapsınlar. Bize de, okuldaki bir yabancıya da ihtiyacı olmasın.

🔹Çıplaklığı çocuğun gözünde normalleştirmeyelim. Giyinmenin ve soyunmanın her zaman korunaklı ve gözlerden uzak bir yeri olsun.

🔹Özellikle yaz aylarında, okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklarımız dışarıda oyun oynamaya ve sosyalleşmeye başladı. "Memleketim burada bir şey olmaz", "Burası küçük yer, herkes tanıdık, bir şey olmaz" demeden kontrolümüzü üzerilerinden eksik etmeyelim.

🔹En önemlisi çocuklarımızla iletişimimizi sağlam tutalım. Ona güvendiğimizi, her zaman onu dinleyebilecek vaktimiz olduğunu ona hissettirelim.

🔹Konuşamayan çocuklarımız için ise gözlem becerimizi kullanalım. Eğer bir çocuk alt ıslatmaya başladıysa veya çok sık idrara çıkıyorsa, karın ağrıları arttıysa, el ve baş bölgesinde terleme, bacaklarda ve kollarda titreme görülüyorsa, ağlamaları sıklaşıp, duygusal olarak içi dönükleştiğini hissediyorsak mutlaka durumu sorgulamalı ve bir uzmandan yardım almayı ihmal etmemeliyiz.

Çocuklar olarak;

🔹Bedenimizin patronu olduğumuzu bilelim. Eğer dokunulma yöntemi hoşumuza gitmezse HAYIR diyebilmeyi öğrenelim.

🔹Kimseye istemezsek, sarılmak, öpmek ve dokunmak zorunda değiliz

🔹Hiç kimse bizi üzecek veya korkutacak konularda sır tutmamızı isteyemez.

🔹Özel bölgelerimizi iç çamaşır ile kapatmalı ve göstermemeliyiz.

🔹Kendimizin veya başkasının özel bölgelerine bakmamalı, dokunmamalı ve oynamamalıyız.

🔹 Korktuğumuz, üzüldüğümüz veya sinirli olduğumuz zamanlarda özellikle bedenimizin güvenliği ile ilgili konularda konuşabileceğimiz 5 kişiyi bilelim.

🔹Birisi kurallarımıza uymadığı zaman yardımcı olabilecek birine haber vermeliyiz.

🔹Ve şunu unutmamalıyız; eğer ilk anda korkup söyleyemediysek bile hiç bir zaman söylemek için geç değildir.

Psk. Merve Nur GÜLEÇ