Kardeşi doğduğunda çocuğum kendini ikinci plana atılmış hissederse ne yapacağım?

1 Kasım 2022 Salı, 16:42 , Güncelleme: 10 Kasım 2022 Perşembe, 11:43

İkinci bebeğinizin doğmasına bir aydan az zaman kaldı ve doğduktan sonra ilk çocuğunuzu ihmal etmekten korkuyorsunuz değil mi? Doğar doğmaz yüreğinizin ikiye ayrılacağı ve annelik terazinizin kusursuz çalışacağı şüphesiz ama ya büyük kuzunuz bunu anlayamazsa? Endişe etmeyin, üstesinden geleceksiniz. Bu hafta sizin için birkaç ipucu bırakıyoruz.

Üç kişilik bir aileden dört kişilik bir aileye geçiş yapmanıza sayılı günler kaldı. Evinizin merkezinde olan çocuğunuz, başta siz olmak üzere artık birçok şeyini kardeşiyle paylaşmak zorunda kalacak. Bu O'nun için zorlayıcı olabilir ama elbette alışacak. Siz ikinci bir çocuğa karar verirken, aslında O'nun ilerde yalnız kalmamasını da gözetmişken bu konuda defans yapması sizi üzmesin çünkü O da henüz çocuk.

Kardeşi eve geldiğinde çocuğunuzu en çok tedirgin edecek şeylerden biri, her zaman yaptığı şeyleri artık yapamamak, sizinle geçirdiği sürenin azalması, rutinlerinden ayrılmak zorunda kalmak olacaktır. O zaman bu rutinlerde kardeşi gelmeden önce yapacağınız küçük değişiklikler kendisini daha iyi hissetmesini sağlar diyebiliriz. Örneğin; çocuğunuzun uyku rutinlerine (pijamalarını giydirmek, diş fırçalamak, kitap okumak vb.) siz eşlik ediyorsanız kardeşi olmadan önce bu süreci babasına ya da sevdiği bir başkasına devredebilirsiniz. Böylelikle siz kardeşiyle ilgilenirken kendisini ihmal edilmiş hissetmez. Çünkü zaten o zamanı normalde de babası ya da bir başkasıyla geçiriyordur.

Bebeğiniz büyüdükçe O'nun bakımına, oyunlarına büyük çocuğunuzu da dahil etmek hem sizin çocuklarınızla hem de kardeşlerin kendi aralarındaki bağı da güçlendirecektir. Bebeğinizin altını değiştirirken abi ya da ablasından eğlenceli bir görev gibi kremini istemek, banyo yaptırırken suyla oynamasına izin vermek gibi şeyler büyük çocuğunuzun da kendini değerli hissetmesini sağlayacaktır. Bazen küçücük hamleler, kocaman sorunların çaresi oluyor. Korkmayın, her şey çok keyifli olacak.