Okula yeni başlayacak çocuğuma nasıl davranmalıyım?

31 Ekim 2023 Salı, 12:19 , Güncelleme: 31 Ekim 2023 Salı, 14:24

Okulların açılmasıyla birlikte heyecanlı maraton başladı. Bu sene ilk kez okulla tanışan öğrencilerde heyecan daha da fazla ve en az çocuklar kadar ebeveynler için de bu durum yeni bir adım. Anne ve babalar da bu yeni durum karşısında heyecanlı ve kaygılı olabiliyor. Ama unutmamakta fayda var ki çocukların okula alışma sürecinde en büyük görev ailelere düşüyor.

Çocuklar okula nasıl hazırlanmalı?

Elbette çocukların güvende hissettikleri aile ortamından çıkıp yabancı oldukları bir ortama alışmaları onlar için kolay değil; ancak bu durumun zorluğunu onlara yansıtmanız negatif duygularının artmasına sebebiyet verebilir.

Okula başlangıç her çocuğun yaşayacağı bir süreç, ancak bazı çocuklar bunun farkında olmayabilirler. Okulun onu ailesinden ve güvenli ortamından ayırdığını düşünmesi kaygısının artmasına ve okula gitmek istememesine neden olabilir. Öncelikli olarak yaşadığı durumun normal olduğunu fark etmesi kaygısını azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca gideceği okulu önceden görmesi, sınıfları gezmesi okul ile bağ kurmasını sağlayacaktır. Okula hazırlık sürecinde anne veya baba ile beraber hazırlanılması da onu okula gitmeye teşvik edecektir. Tabi en önemlisi, ebeveynlerinin sakin tutumu ona güven verecek ve olumsuz düşüncelerinin değişmesini sağlayacaktır.

"Korkma" "Kötü bir şey olmayacak" gibi çocuğunuzun aklında yer edecek telkinler kullanılması, okulda olumsuz bir deneyim yaşadığı zaman korkuyla bağlantı kurmasına sebebiyet verebilir. Bunun yerine pozitif yönlendirmeler tercih edilmelidir. Çevre ile yapılan "Çocuğum okula başlıyor, bakalım ne olacak." şeklindeki kaygılı ifadeler duyduklarında çocukları tahmin edilenden daha fazla etkiler. Okulun eğlenceli ve keyifli bir yer olduğunu, orada onu seven öğretmeni ve arkadaşları olacağını, çok yararlı bilgiler öğreneceğini çocuklarla konuşmak gerekir.

Ne kadar dikkat etseniz de çocuğunuz okulda mutlaka problemler yaşayacaktır. Ne yazık ki her zaman yanında olamayacaksınız. Öğretmenine güvenmesini ve problemlerini anlatmasını sağlamanız, arkadaşlarıyla geliştireceği ilişki için cesaretlendirmeniz iyi bir başlangıç olabilir. Örneğin onu okul alışverişine çıkarabilirsiniz. Kendi seçimlerini yapmasına izin vermek okula bağlanmasına ve okul konusunda özgüven kazanmasına yardımcı olacaktır. Okula giden bir abisi/ablası veya akranı ile onu heveslendirmeyi deneyebilirsiniz.

Deneyimler ebeveynler için ne kadar pozitifse, çocuklar da deneyimleri o kadar pozitif algılar. Okula başlangıç sürecinde kararlı ve sabırlı bir tutum sergilemenizde fayda var.

En önemlisi çocuğunuzu dinlemeyi unutmayın!

Herhangi bir konu yüzünden kaygı ve tedirginlik yaşadığını fark ediyorsanız onunla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Onun anlatmasını beklemek kaygısının artmasına neden olabilir. Kaygı yaratan konu her neyse, onu anlayacağınızı ve yardımcı olacağınızı hissetmesi çocuğunuza daha iyi hissettirecektir. Tüm bunlara rağmen yetersiz hissettiğiniz noktalar için destek almaktan çekinmeyin. Çocuğunuzun öğretmeninden, okulun rehberlik ve psikolojik danışmanlık biriminden ya da uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz.

Bütün ailelere keyifli ve sağlıklı bir eğitim yılı dileriz.