Kış Bebekleri Özen İster

İlk aylarda bebek bakımı zordur. Ancak mevsim kış olunca hassas olunması gereken noktalar artıyor.

30 Aralık 2015 Çarşamba, 10:01 , Güncelleme: 21 Ocak 2016 Perşembe, 14:46

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu kış bebeklerinin bakımı ile ilgili bilgileri bizimle paylaşıyor.

Yeni doğan bebeğin vücut ısısı koltuk altından 36.5 - 37.5 derece arasındadır. Kulaktan ölçülen ısı bundan 0.5 - 1 derece daha yüksek bulunur. Kaloriferli ve ısı yalıtımlı evlerde genelde aşırı sıcak ve kuru ortam kış bebeklerini zorlamakta iken sobalı evlerde odalar arası ısı farkı problem olabilir. Bebeğin oda sıcaklığı 22-23 derecelerde tutulmalı, merkezi ısıtma sistemleri nedeni ile hava aşırı kuru ise odada nemi artıracak basit önlemler alınmalıdır. Özellikle apartman dairelerinde çamaşır yıkama, kurutma, ütü gibi işlemlerin hepsi kapalı ortamda yapıldığından, evde yoğun nem oluşmakta ancak eşit dağılmadığından yatak odalarında kuruluk yaşanmaktadır.

Bebek cildi de kuruluktan etkilenir. Banyoda cildi kurutmayan ürünler kullanılabilir ve sonrasında uygun losyon veya bebe yağları ile nemlendirme yapılabilir. Bebek odası kışın da güneş alabilen, bir oda olmalıdır. Soğuk havalarda bile evin havalandırılması gerekir.

Bebekle kışın sokağa çıkılması gerektiğinde normal ev kıyafetinin üzerine giydirilebilen içi izolasyonlu tulum tarzında giyecekler tercih edilmelidir. Dışarda mutlaka şapka kullanılmalı, rüzgarlı zamanlarda kulakları da içine aldığından emin olunmalıdır.

Tüm yenidoğanlar ilk 4-6 hafta boyunca bağışıklık açısından duyarlı olduklarından her mevsimde ve özellikle de enfeksiyonların sık olduğu kış mevsiminde kalabalıktan uzak tutulmalıdır. Anne baba ve evdeki birinci derece yakınlar dışında kucak ve yakın temastan kaçınılmalı, el temizliğine çok dikkat edilmelidir.